Ada Colau: “Som una majoria. Podem fer fora la màfia i fer política d’una altra manera”

Guanyem_foto_1

“No volem ser un ‘xiringuito’ més; volem ser un partit de majories”, va dir Jaume Asens. // FOTO: Jordi Matas Vilà

Més de cent persones es van acostar aquest dimecres a la Sala d’actes del Col·lecitu Ronda per sentir Ada Colau, Jaume Asens i Helena Codorniu i debatre amb ells com ha de ser la proposta de canvi per a Barcelona que pretén representar Guanyem. La intervenció de Codorniu que va donar el tret de sortida va dotar de sentit al títol de la convocatòria: Guanyar preguntant. A partir de la seva experiència al grup del barri de Sagrada Família i de les seves tasques en l’àmbit comunicatiu de la plataforma, va recalcar la importància que siguin els mateixos ciutadans els encarregats de diagnosticar els problemes de la ciutat. Va reconèixer que no es parteix d’un escenari desert sinó que hi ha altres grups que fa dècades que treballen amb objectius compartits i que s’ha tenir present la heterogeneïtat que caracteritza la capital catalana a l’hora de proposar solucions. Cal, segons Codorniu, que les institucions donin la paraula a la gent i que al mateix temps la ciutadania s’impliqui i prengui la paraula perquè la “revolució democràtica” a què aspiren només pot ser fruit de la “construcció col·lectiva”.

Diagnosi: moment excepcional

L’Advocat Jaume Asens va descriure el moment actual com un “temps excepcional” i Ada Colau va destacar les peculiaritats d’un moment “d’emergència social que coincideix amb la major crisi i deslegitimació de la democràcia representativa al nostre país”. D’una banda, va exposar les creixents desigualtats entre els barris de Barcelona, que en alguns casos és de vuit vegades la renda mitjana i de fins a vuit anys d’esperança de vida, i la problemàtica que suposa que la participació electoral dels barris més rics sigui molt més elevada que als més pobres. Des de la concepció que “quan la democràcia està en molt poques mans és molt fàcil que es perverteixi” va defensar la necessària repolitització de la ciutadania ja que, diu, “la democràcia s’ha convertit en una cosa revolucionària però és de sentit comú”.

Confluència

Segons Colau, la confluència és el procés necessari per a l’“empoderament” ciutadà davant la atípica situació actual: “Som una majoria. Podem fer fora la màfia i fer política d’una altra manera”. Asens, que a més de portaveu de Guanyem també és responsable de drets humans i membre del Consell Ciutadà Estatal de Podem, va definir la confluència com allò que ja succeeix als barris, a Can Vies, “una nit a l’alba de vaga general”.

El mètode: l’ètica

Per a assolir aquest punt de trobada van convenir que no era el moment de confluir a partir de proclames revolucionàries sinó de les pràctiques del dia a dia. Van posar l’accent en l’elaboració conjunta i participativa que ja va tenir lloc d’un codi ètic que assegura la transparència, la rendició de comptes, evita les portes giratòries, estableix limitacions temporals i salarials als càrrecs, entre d’altres. En definitiva, actuar amb “llum i taquígrafs” perquè, deia Asens, “desconfiem de nosaltres mateixos i sabem que el poder no és intrínsecament bo”.

‘La vella esquerra’ i els processos constituents

Asens, que també va recórrer al passat apel·lant al manteniment de la memòria per evitar cometre els errors de “la vella esquerra”, posar en valor els elements d’unitat i poder d’aquesta manera bastir un espai ampli. Va citar Allende per dir que el poder no és a l’estat però que se’ls està expulsant del carrer i que, sense abandonar el carrer, no s’ha de banalitzar el poder de les urnes: “ens volen al seu camp; anirem al seu camp”. Alhora, vaatorgar a les eleccions municipals del maig un component constituent “com als anys trenta” sense especificar si havia de ser a nivell espanyol, com planteja Podem, o a nivell català, com defensa Procés Constituent, tots dos companys de candidatura de Guanyem en aquests comicis.Guanyem_foto_2

Els exemples: Itziar González i Grècia

Ada Colau va posar d’exemple de bones pràctiques i contra l’opacitat de les institucions l’exregidora de Ciutat Vella Itziar González: “Ens tracten com una molèstia com si la democràcia no anés amb nosaltres quan la mobilització hauria de ser sempre una bona notícia. Volem guanyar Barcelona perquè Itziar González tingui ganes de tornar a ser regidora”. També Grècia i el recent èxit electoral de Syriza van servir per emmarcar el procés de canvi que vol representar Guanyem a Barcelona en l’escenari compartit dels països del sud d’Europa i per presentar el projecte com a més necessari que mai. “Si no fem res anem cap a una versió contemporània de feudalisme”, va dir Colau. Durant el debat final hi va haver encara temps per la sentència d’una antiga anarquista i actual simpatitzant de Guanyem que servia alhora d’advertència pels que seien a la taula i d’adhesió a les propostes de regeneració: “el poder corromp; el poder total corromp totalment”.

Narcís Figueras (@figtreesgodmade)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s