La confluència divideix l’esquerra al #CatalunyaOnVas de La Llamborda

La tretzena edició del programa La Llamborda, que s’emet només a la xarxa, va deixar un intens intercanvi d’idees entre diversos membres dels col·lectius de l’esquerra no tradicional catalana en el debat “sobre l’actualitat social i política de Catalunya” que va dur per títol “Catalunya, on vas?”.

El programa va comptar amb la presència del periodista Albano Dante, de la revista Cafè amb Llet; Teresa Forcades, de Procés Constiuent; el periodista Pere Rusiñol; Nuni Seva, de Crida Constituent; Celestino Sánchez, dels Iaioflautas; i Maria Rovira, de la Trobada Popular Municipalista (TPM)  que, com us hem explicat a Municipals2015BCN, es presentarà sota el nom CUP-Capgirem Barcelona.

Pàgina principal de lallamborda.org

Pàgina principal de lallamborda.org

La regeneració comença als municipis

Durant les més de dues hores que va durar la conversa es van fer evidents els punts en comú davant la necessitat d’establir mecanismes de transparència de les institucions i d’obrir les decisions polítiques a la participació ciutadana. Teresa Forcades va defensar la necessitat que els espais d’entesa de l’esquerra no siguin d’uniformitat de pensament. En la mateixa línia Albano Dante plantejava la necessitat d’acords en el moment d’emergència social actual perquè les qüestions fonamentals i a l’abast del poder municipal com la fi dels desnonaments transcendeixin els matisos entre formacions.

Celestino Sánchez, en canvi, va fer una crítica sense pal·liatius al que considera la pèrdua d’ambició Guanyem quan va afirmar que un projecta que havia nascut amb l’objectiu d’esdevenir una candidatura ciutadana anava per la via de convertir-se en una mera coalició de partits.

Assalt o apoderament?

També es van poder detectar divergències en les estratègies dels diversos sectors de l’“esquerra transformadora”, sobretot entre les plataformes a l’entorn de la CUP—Crida, TPM— les candidatures més recents de Podem i Guanyem. De fet, Maria Rovira va destacar que la principal diferència entre la TPM i Guanyem és que els primers pretenen generar un contrapoder a la ciutat de Barcelona i consideren clau l’apoderament popular més enllà de la victòria electoral.

 

El segrest del Procés

Un dels punts de coincidència majoritària va ser la diagnosi de l’estat actual del procés sobiranista, que tots van considerar que havia estat erròniament “patriomonialitzat” pel govern i pel President, sobretot d’ença del 9N. De cara el futur, però, mentre que Nuni Seva exposava la necessitat de retornar-lo a la gent i al carrer, Pere Rusiñol veia les demandes sobiranistes i el consens que susciten com un llast pels canvis que creu necessaris en l’eix social.

El seguiment

El debat no només es va poder seguir a través del lloc web de La Llamborda sinó també  a través de L’Alternativa TV, vinculada a l’espai de Catalunya d’Eldiario.es, Catalunya Plural. Alhora va tenir un intens seguiment a través de twitter mitjançant l’etiqueta #CatalunyaOnVas.

Vídeo íntegre del programa 13 de La Llamborda “Catalunya, on vas?”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s