Barcelona en comú: generositat, participació ciutadana i àmplies majories

La roda de premsa de la candidatura de confluència entre Guanyem, Podem Barcelona, Procés Constituent, Equo i ICV-EUiA s’ha celebrat avui al Centre Cívic del Pati d’en Llimona. En ella han participat algunes de les cares visibles més important de les formacions municipals que composen la candidatura.

El motiu d’aquest acte era l’aprovació formal d’una unió que s’ha anat ratificant en els quòrums interns de cada plataforma, amb l’endarreriment per part de Podem, que va allargar el seu procés decisori via telemàtica.

Per altra banda, i amb la polèmica sobre el nom de la candidatura encara candent (recordem que ‘Guanyem Barcelona’ no es va poder registrar per qüestions jurídiques), la roda de premsa també ha servit per donar-li un nou nom: Barcelona en Comú. “Sabem què volem, i només podem fer-ho en comú” ha dit Ada Colau, connectant l’esperit de la confluència amb la seva nova denominació. L’activista ha carregat durament contra el Ministeri de l’Interior per obstaculitzar la seva inscripció: “Hem posat nervioses les elits”.

La imatge amb què Guanyem ha presentat el seu canvi de nom, sense tocar la icona corporativa

La imatge amb què Guanyem ha presentat el seu canvi de nom, sense tocar la icona corporativa

A continuació s’han exposat les línies en què s’ha desenvolupat el primer acord de base a la candidatura. En primer lloc, Barcelona en Comú s’organitzarà com “un dispositiu únic i comú, una organització decisòria que agruparà tots els membres”, com ha explicat el portaveu Eloi Badia. La imatge corporativa es mantindrà intacta, i pel que fa al finançament econòmic, es farà per dues vies: una basada en el mecenatge popular, que haurà d’aportar la major part dels ingressos; i una segona, a mode complementari, amb aportacions de cadascun dels actors polítics. Per últim, també s’ha explicat com es conformaran les llistes. Per tal d’assegurar un procés plenament democràtic, cada candidat que decideixi presentar-se com a cap de llista haurà de formar un equip de treball d’entre 20 i 25 persones, amb les quals formaria l’hipotètic cos de regidors, i totes les candidatures hauran de sotmetre’s a un procés de primàries obertes. Per altra banda, es faran unes segones primàries per triar un conseller de districte. La idea és mantenir els vincles amb les assembles de districte, un element primordial de totes les plataformes de Barcelona en Comú.

Tots els actors polítics han fet una breu valoració de l’acord, en tots els casos positiva. Isabel Ribas, d’Esquerra Unida, ha presentat la confluència com “una eina contra el segrest de la democràcia”, mentre que Janet Sanz, d’Iniciativa, ha afirmat que “el somni social de la confluència passa per una revolta democràtica en clau municipalista”. Al seu torn, Josep Bel, de Procés Constituent ha posat com a objectiu de Barcelona en Comú el “fer de Barcelona un referent social i ecològic a nivell europeu”, a través de majories àmplies i un ajuntament “que no doni l’esquena a les problemàtiques socials”.

La presentació oficial del nou nom, amb algunes de les cares visibles de la confluència

La presentació oficial del nou nom, amb algunes de les cares visibles de la confluència

De cara a les properes setmanes, s’ha avançat que sortiran els resultats del treball en tretze eixos temàtics relacionats amb les eleccions municipals, així com de la diagnosi dels possibles temes importants en cadascun dels barris i districtes de la ciutat. En set dies la coalició espera poder anunciar les seves primeres propostes, encarades com “mesures de xoc”, que es consensuaran en el sí de la plataforma. Com era previsible, veient el desenvolupament d’aquesta precampanya, s’ha emfatitzat molt en el paper que la ciutadania ha de tenir dins de Barcelona en Comú: “Si ‘Guanyem’ era un crit de ràbia contra els malgovernants de la nostra ciutat, ara tenim un projecte substantiu de confluència” ha dit Colau, que ha advertit que “Barcelona en Comú només tindrà sentit en tant que els ciutadans es facin seu el projecte”.

En el torn de preguntes, han aparegut alguns dels temes que envolten els partits i plataformes socials de la confluència: Marc Bertomeu, de Podem Barcelona, ha estat preguntat per l’afer Monedero -pregunta a la qual ha afirmat sense contemplacions que “malgrat no sóc el més indicat per parlar-ne a títol personal, des del partit s’han donat totes les explicacions necessàries i s’ha justificat fins l’últim euro”

En clau municipalista, també han sorgit temes com l’aparició de Ganemos Madrid, o un possible pacte amb la CUP per assolir la governança de l’Ajuntament. En el darrer cas, l’ex-portaveu de la PAH ha contestat en to amable que amb la CUP “sempre han compartit espais de protesta i acció social”, i que “sempre estarem oberts a cooperar”.

En definitiva, i recuperant les paraules de Josep Bel: generositat, participació ciutadana i àmplies majories com a leitmotivs d’una roda de premsa que ha aplegat a la primera línia mediàtica dels mitjans catalans i espanyols.

Vista zenital de la roda de premsa, a la qual han assistit diversos mitjans de comunicació

Vista zenital de la roda de premsa, a la qual han assistit diversos mitjans de comunicació

Pol Fernàndez (@pol_North02)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s