El Pla de Xoc de Barcelona en Comú contempla aturar els desnonaments i crear una Renda Municipal

La candidatura defensa les mesures, com una resposta a l’emergencia social i vol que Barcelona sigui l’abanderada d’un canvi que demostri que hi ha alternatives possibles


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ada Colau i Gerardo Pisarello van ser els encarregats de presentar el Pla de Xoc

Barcelona en Comú ha presentat avui el seu “Pla de xoc per als primer mesos de mandat”. Ada Colau i Gerardo Pisarello han estat els encarregats de presentar avui, al Col·legi de Periodistes, un decàleg de 30 mesures concretes, emmarcades en 4 línies d’acció, que, en paraules d’Ada Colau “permetran tornar la dignitat” a la ciutadania i “recuperar l’orgull de ciutat, perquè Barcelona sigui un referent internacional d’una nova forma de fer política, més justa i democràtica”.

El professor Gerardo Pisarello, que es perfila com a número de la candidatura de Barcelona en Comú, ha estat l’encarregat de presentar el Pla de Xoc. Tant ell com Colau han remarcat que són conscient que el Pla de Xoc és molt ambiciós, però han insistit que és realista i factible.

Les quatre línies d’acció que ha presentat Pisarello són: Creació d’ocupació digna, diversificant el model productiu; Garantir drets socials bàsics; Revisar privatitzacions i projectes contraris al bé comú; i Fer net i acabar amb els privilegis. Els ponents han insistit en que aquestes només són unes mesures per combatre l’emergència social que viu la ciutat i que estan treballant en un programa més ampli del qual properament anunciaran més mesures en d’altres àmbits.

Pisarello ha desgranat algunes de les propostes de les quatre línies d’acció, pel que fa a la creació d’ocupació, Barcelona en Comú es compromet a crear 2500 llocs de treball orientats a 5 àrees: Rehabilitació energètica d’habitatges; prevenció i gestió sostenible de residus; suport i enfortiment del teixit comercial de proximitat; atenció i cura de les persones amb dependència; i foment de l’economia cooperativa i de la seva actualització tecnològica. A més també es compromet amb la millora de les condicions laboral dels treballadors de l’ajuntament així com la creació d’un segell municipal de qualitat en la contractació de l’Ajuntament.

Pel que fa a la garantia de drets socials bàsics, les mesures pivoten al voltant de diversos eixos: Dret a l’habitatge, a l’alimentació, a subministraments bàsics, a la salut, a la mobilitat i dret a una renda municipal complementària. Les mesures més destacades en aquest àmbit són: evitar els desnonaments per raons econòmiques i garantir un reallotjament digne, reforçar els serveis de menjador escolar i de beques menjador, introduir tarifes d’aigua més justes i estudiar la remunicipalització del servei, també es va anunciar la implementació d’una Renda Municipal per a totes les famílies que es trobin sota el llindar de la pobresa que els asseguri un mínim d’ingressos (570 euros).

Per que fa a la revisió de privatitzacions i la fi dels privilegis destaquen: la moratòria d’obertura de nous hotels i apartaments turístics, i la revisió de processos d’externalització o privatització, la reducció de salaris, eliminació de cotxes oficials, auditar els ens públics o impulsar i ampliar espais de participació.

Precisament, el concepte de participació i mobilització va ser molt reivindicat pels ponents que van defensar la necessitat d’una complicitat entre la candidatura i els ciutadans que mitjançant la seva acció nodreixi les demandes i recolzi la candidatura en la seva vessant institucional.

Segons Pisarello el Pla de Xoc, com la resta de mesures que presentaran en breus, no estan tancades totalment sinó que formen part d’un procés col·lectiu continu. En aquest sentit van anunciar la convocatòria d’unes jornades i tallers de treball tècnic amb experts per perfilar la viabilitat i forma d’aplicació de totes les mesures.

Document íntegre del Pla de Xoc de Barcelona en Comú

Marc Corominas (@kuru)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s