Les propostes de CUP- Capgirem Barcelona busquen trencar amb el model de ciutat actual

La CUP-Capgirem Barcelona està fent assemblees obertes a cada districte per decidir de forma participativa els caps de llista, els consellers i conselleres de districte i les reivindicacions concretes de les lluites veïnals per incloure al programa polític. La voluntat de la CUP és fer de la candidatura una eina per les lluites socials i veïnals.

Municipals 2015 BCN vam ser presents a l’assemblea oberta del districte de Nou Barris, el districte  on es troben situats els barris amb la renda més baixa de Barcelona. El veïnat present va mostrar-se preocupat ja que les desigualtats tendeixen a augmentar. Al districte hi ha l’índex d’estudis més baix i el percentatge d’atur més alt de la ciutat. Mentre la mitjana d’universitaris a Barcelona es situa al 26%, a Nou Barris es troba al 11%.

Propostes per la llista

Per encapçalar la llista de la candidatura  es van proposar  Ma José Lecha, activista per la sanitat pública, Josep Garganté, sindicalista d’Autobusos TMB, Marta Rovira, una de les portaveus de la TPM i Montse Cervera de feminista implicada a  Ca La Dona.

Com a figures simbòliques pel tancament de la llista van sonar noms com el Xapo Ortega i Xavi Artigas, els directors del documental Ciutat Morta, el cantautor Jordi Montañez i els diputats David Fernàndez i Isabel Vallet. Algunes veus van mostrar dubtes al fet d’introduir personalitats destacades, per no voler caure en mediatismes. També Ada Colau va ser proposada entre sarcasmes.

La Carla i en Carles van ser els dos veïns escollits per unanimitat com a consellers de districte. Dos membres de la CUP i de la Trobada Alternativa de Nou Barris de qui l’assemblea va destacar –ne qualitats com el grau de compromís, la honestedat, els coneixements sobre municipalisme i el reconeixement i implicació cap al districte.

cup- capgirem barcelona, municipals 2015 bcn, assemblea, nova política,

Assemblea Oberta de CUP-Capgirem Barcelona a Nou Barris

Pluja de reivindicacions

Com a elements a recollir dins el programa polític, es va agafar com a punt de partida el recull de demandes fetes prèviament per la plataforma Nou Barris Cabrejada.  També es va demanar lloguer social universal, tal i com defensa 500×20, plataforma que lluita pel dret a l’habitatge i contra els desnonaments a Nou Barris. Van afirmar que tothom hauria de poder demanar a l’administració un lloguer social digne.

“Sempre s’ha fet el que ha volgut la iniciativa privada, això s’ha d’acabar” va declarar el president de l’Associació de Veïns i Venes de Porta, entitat que reclama que es revisin tots els convenis amb entitats privades i que s’apliqui una moratòria a qualsevol llicència de noves obres, incloent la participació ciutadana en la gestió de l’urbanisme.

Més enllà dels aspectes locals, també es va apostar per municipalitzar els serveis de competència local, aconseguir una reducció de l’atur amb la disminució de la jornada laboral, decretar el tancament dels CIES (Centres d’Internament d’Estrangeria) i garantir transport públic gratuït per tothom que no tingui uns ingressos mínims.

Un dels principis del guió del programa polític de la ruptura és enfortir els serveis educatius i sanitaris. En aquesta línia es va demanar la possibilitat d’empadronar-se sense domicili fixe per poder garantir que ningú queda exclòs de la seguretat social. Segons explicava una de les veïnes, alguns centres marginen a molta gent de l’accés a la sanitat ja que exigeixen la targeta sanitària per atendre, i aquesta només es pot aconseguir amb domiciliació fixe.

Es va reivindicar la voluntat de que la regidoria sigui una figura escollida pel propi districte i no nomenada a dit per l’alcalde.  Moltes mesures innovadores i rupturistes van posar-se damunt la taula. Tot plegat serà posat en comú i està pendent de ratificar el proper dissabte 28 de febrer a la Quarta TPM (Trobada Popular Municipalista).

Anna San Clemente (@annSancle)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s