TEST EXPRÉS AMB MARC BERTOMEU (Secretari General de Podem Barcelona)

Què entén per nova política?

És una etiqueta que també hem contribuït nosaltres a construir-la. Son metodologies i pràctiques que fan que la ciutadania tingui el pes a l’hora de prendre les decisions.

Què entén per municipalisme?

S’integren totes aquelles pràctiques polítiques que es basen en el municipi. És una política molt centrada en les necessitats i problemes de la gent i no tant en qüestions ideològiques.

Com valora el paper del municipalisme a la política espanyola i catalana?

La política municipal en aquest país ha tingut molta implicació. Ha sigut el braç executor d’una política d’àmbit nacional. Els municipis abans de la crisi eren grans nuclis de decisió, ara moltes de les conseqüències de les polítiques econòmiques s’han acabat executant als municipis.

Com creu que s’ha d’atricular la democràcia directa/participació directa?

De forma que no impliqui que el ciutadà hagi d’estar mobilitzat politicament les 24 hores del dia. Tots tenim les nostres resposabilitats i, una persona no pot estar mobilitzada contínuament. Hem d’intentar és que els costos de la participació siguin els més baixos possibles sense renunciar a prendre decisions fonamentades i amb debat.

Quin perfil de ciutadà representa com a polític?

Sobretot persones que venien del moviment 15M a la primera etapa de Podem, ara veiem un perfil molt més transversal. Ens voten no només en clau ideològica sinó també d’indignació.

Amb quin altre representant polític de fora del seu Partit i de Barcelona en comú s’abraçaria?

Amb el mateix David Fernández.

Jaume Asens va dir que les municipals havíen de tenir “un component constituent com als anys 30”. Comparteix la seva opinió?

El que han ser les municipals és el primer pas de ruptura. Hi ha molts projectes municipalistes que busquen introduir aquestes metodologies de fer nova política i serà la porta que obrirà el canvi a les institucions autonòmiques i estatals a fer aquest pas.

Com resumiria els quatre anys de mandat de Trias?

Ha estat un alcalde que ha actuat a reacció i no un alcalde que hagi actuat amb anticipació. Ho podem veure, per exemple, en el cas de Can Vies. Els centres socials ocupats són un problema latent d’aquesta ciutat, però la solució passa pel diàleg. Molts d’ells fan funcions necessàries pels barris i supleixen la falta d’espais. Evidentment que tenen parts negatives, això es resol parlant amb els veïns i membres dels centres socials

És un alcalde que no mana, actua segons els lobbys financers, ho podem veure amb les reformes del Passeig de Gràcia i Balmes on es prioritza el moviment del capital i no el de les persones. A més a més veiem el superàvit d’una ciutat que té molts problemes de desigualtat. Tenim un Raval amb una mitjana de vida de 8 anys menys respecte barris com Pedralbes. Trias no ha actuat en funció de les necessitats, ha estat un prestador de la Generalitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s