TEST EXPRÉS AMB RICARD GOMÀ (regidor i portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA Barcelona)

Què entén per nova política?

Una manera de fer, sobretot, basada en el diàleg, en la confiança, en la capacitat de la gent per canviar les coses, i en l’absoluta necessitat de canviar-les.

Com valora el paper del municipalisme a la política espanyola i catalana?

Fonamental. El municipalisme fa possible la transformació social en la vida quotidiana, que és l’únic espai tangible de transformació social que tenim. Vázquez-Montalbán deia: ‘La historia és molt llarga, però la vida és molt curta’, i crec que a la gent d’esquerres ens emplaça molt més la vida que la història.

Com creu que s’ha d’articular la democràcia directa/participació directa?

La democràcia ha de tenir una ‘pota’ directa, és a dir, les persones han de poder decidir a través de referèndums i consultes la immensa majoria de temes; però ha de tenir també una ‘pota’ molt deliberativa, amb molt debat de qualitat i molta informació horitzontal i difusió dels elements de coneixement, de tal manera que tothom pugui prendre les decisions de la manera més fonamentada i raonada possible.

Quin perfil de ciutadà representa com a polític?

La immensa majoria. Jo crec que a Barcelona, l’espai on faig política, la majoria de la gent a la seva vida quotidiana es regeix per valors de generositat, de fer coses sense esperar res a canvi, de senzillesa, de lluita, d’esforçar-se per aconseguir allò que és difícil. En canvi, crec que en la política predominant avui, aquests valors no es reflecteixen. Hi ha una connivència entre poder econòmic i poder polític, amb una corrupció sistemàtica. I per tant, a mi m’agrada pensar que represento aquesta majoria social que no es veu en la política.

Amb quin altre representant polític de fora del seu Partit i de Barcelona en comú s’abraçaria?

Amb molts. Amb en David Fernàndez mateix, que som amics des de fa temps i vaig arribar a ser el seu professor. Crec que els sentiments, els vincles, l’afecte, no tenen res a veure amb les adscripcions de partit.

Jaume Asens va dir que les municipals havíen de tenir “un component constituent com als anys 30”. Comparteix la seva opinió?

Totalment d’acord. Les municipals han de ser un primer procés d’avantguarda per iniciar un veritable procés constituent en tots els sentits.

Pol Fernàndez (@pol_north02)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s