Test Exprés amb Arcadi Oliveres (Procés Constituent)

Què entén per nova política?

Nova política? No n’hi ha cap. Hi ha voluntat de canviar es formes polítiques antigues però encara no n’ha aparegut cap que tingui aquesta eficàcia i que poguem considerar nova política.

Què entén per municipalisme?

Quelcom que hauria de ser molt més poderós del que tenim avui en dia. Crec que la política s’hauria de fer justament el més propera al ciutadà possible. I, evidentment, la més propera al ciutadà és la municipal, més que l’autonòmica i més que l’estatal. Sempre he dit, i ho repetiré en aquesta ocasió, que els municipis són el germà pobre de la vida política. I ho posaré amb un exemple numèric. A Espanya de cada 100 euros públics 51 són gastats per l’estat, 35 són gastats per les autonomies, els 14 restants són gastats pels ajuntaments.  El poder els municipis és poc. A Suècia, els municipis disposen dels 55% del pressupost públic, aquí del 14%. Allò és municipalisme.

Com valora el paper del municipalisme a la política espanyola i catalana?

Bé, ha tingut un es relativament petit tot i que és veritat que potser des dels municipis és des d’on s’ha fet més feina de servei al públic perquè quan el ciutadà s’ha trobat amb necessitats no se n’ha anat a visitar el cap de govern, que per altra banda no se’l troba mai, sinó que han anat a buscar aquell que més a prop seu (al seu barri, a la seva associació) els hi port facilitar. I, per tant, des d’aquest punt de vista moltes vegades la feina ha sigut positiva, també hi ha hagut desastres, però ha sigut positiva.

Com creu que s’ha d’atricular la democràcia directa/participació directa?

Bé, la vida municipal és una d’aquestes facetes. Dins de la vida municipal s’ha posat moltes vegades de manifest allò que s’anomena pressupostos participartius, en la mesura que els ciutadans poden elaborar una part, no tota, dels seus pressupostos. Però tinc la impressió que, per altra banda la participació a la vida política ha de ser constant amb consultes públiques que vagi fent l’administració, sigui del nivell que sigui, als ciutadans. Ha de ser constant en el que podríem dir-ne audiències. a la Gran Bretanya, cada diputat té un dia a la setmana en que fa una audiència en els seus electors. Els seus electors el van a veure i li diuen “escolta, això que fas no ens agrada, això que fas sí que ens agrada”. I aquí no he vist mai cap diputat que digui “tinc despatx obert de 8 a 12 els dimarts per rebre les queixes de la gent”, no és veritat, això també s’ha de fer. Jo tinc la impressió que, a més, visitar constantment el terreny que es trepitja, tenir contactes amb tot aquell món associatiu que genera molta opinió pública que explica quines són les preocupacions dels ciutadans són maneres que s’han d’anar mantenint. Altres sistemes segurament les eleccions primàries a qualsevol partit, les llistes obertes seria una altra manera de fer, mandats d’aquests que avui dia es poden als codis ètics limitats a un cert període i coses per l’estil.

Quin perfil de ciutadà representa Procés Constituent com a polític?

Jo no sé si és actor polític perquè tampoc té gaires ganes de ser-ho. El Procés Constituent el que pretén és ser sobretot el que en diem un catalitzador, una eina capaç de generar sinergies entre les diferents forces d’esquerra que volen que realment hi hagi transformacions en la vida política. No tant com a pretensió de força política que no en tenim cap ni tampoc d’ocupar càrrecs que tampoc en tenim cap, sinó més aviat de qüestionar una mica el treball que fan els altres. Tinc la impressió que aquestahauria de ser una mica la nostra tasca política. Potser no sempre la farem així però és això.

Amb quin altre representant polític de fora del seu Partit i de Barcelona en comú s’abraçaria?

Amb el David Fernández.

Com definiria/resumiria els 4 anys de mandat de Trias?

Bé, com que no sóc barceloní tampoc he pogut seguir massa les circumstàncies. Tinc la impressió que l’ajuntament de Barcelona no és dels més desastrosos que hi ha a l’Estat Espanyol. He tingut un cert diàleg en el món en què jo em moc, que és el món de les associacions i de les entitats i han fet una mica el que se li demanava però hi ha aspectes del funcionament municipal que a mi m’escandalitzen, sobretot i fonamentalment aquesta entrega incondicional de la ciutat de Barcelona al turisme. Cosa que s’està demostrant a partir del dia d’avui amb aquesta bajanada que es diu Mobile [World] Congres, que no s’hauria d’haver fet mai a la vida.

Jaume Asens va dir que les municipals havíen de tenir “un component constituent com als anys 30”. Comparteix la seva opinió?

Bé, no sé si tenen la categoria per ser constituents. Diguem que en els anys trenta el que es va produir va ser en certa manera una carambola perquè el monarca va plegar perquè havia perdut les municipals. Però això no vol dir que sigui constituent aquella elecció, vol dir que, com que les ha perdut, l’home se sent afectat i marxa. Pêr tant, no sé si seria així. Ara, pel que he dit abans que unes municipals són la forma més propera al ciutadà de democràcia, ja m’agradaria que des de les municipals i, si molt m’apures, des dels consells de barri, des de les petites agrupacions submunicipals es poguessin fer aquestes aportacions.

Anuncis

One response to “Test Exprés amb Arcadi Oliveres (Procés Constituent)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s